Grammy Awards ICMA Gramophone Awards Lielā Mūzikas Balva
Izvēlne Aizvērt

Musikfest Stutgart | Latvijas Radio koris | Rīgas saksofonu kvartets

  • 25. jūnijs, 2023, 19:00
Štutgarte, Sv. Eberharda katedrāle
Dalībnieki

Latvijas Radio koris

Rīgas saksofonu kvartets

Diriģents Sigvards Kļava

Štutgartes Starptautiskās Baha akadēmijas rīkotajā festivālā Musikfest Stutgart 25. jūnijā Latvijas Radio koris un Rīgas saksofonu kvartets Štutgartes Sv. Eberharda katedrālē atskaņos koncertprogrammu, kuras centrā ir tēma par cilvēka dabu. No ciešanām uz ticību, cerību, drosmi un brīvību, kas vainagojas franču komponista Fransisa Pulenka kantātē dubultkorim a cappella ‘‘Cilvēka seja’’. Nacistu okupētās Francijas periodā Pulenkam slepus tika atsūtīti Pola Eliāra dzejoļi, kuros paustas apklusinātās Francijas iedzīvotāju ciešanas un cerība par brīvības uzvaru pār tirāniju. Parīzes atbrīvošanas dienā 1944. gadā Pulenks pie loga izkāra savu jaunrakstīto skaņdarbu kopā ar Francijas karogu. Liberté – brīvība: ar šo vārdu Pulenks noslēdz savu kormūzikas šedevru.

Knuts Nīsteds skaņdarbā ‘‘Immortal Bach’’, pamatā izmantojot Baha korāli ‘‘Komm Süsser Tod’’ panācis īpašu bezgalības sajūtu kā apliecinājumu Baha mākslas nemirstībai. Bet zviedru komponists Svens Dāvids Sandstrems  līdz galējai ekspresijai un dramatismam izvērsis baroka lielmeistara Henrija Pērsela kora darbu ‘‘Hear my prayer, O, Lord’’.

Arvo Perta ‘‘Septiņi antifona slavinājumi’’ komponēti stingrā tintinnabuli tehnikā, taču katrā daļā atklājas cits raksturs, faktūra, noskaņa un komponista pieeja katoļu liturģiskajam tekstam.

Rīgas saksofonu kvarteta izpildījumā skanēs barokāla grācija Johana Sebastiāna Baha kanonā BWV 1073 un Henrija Pērsela neparastā  ‘‘Fantāzija par vienu noti’’. Visa skaņdarba garumā

tenora partija šeit spēlē tikai noti  ‘‘do’’, kamēr pārējās balsis izcako polifonas arabeskas.

Mūsdienu vācu komponists Bernds Franks opusā korim un saksofonu kvartetam ‘‘On the dignity of man’’ par pamatu ņēmis renesanses filosofa Džovanni Piko della Mirandolas slaveno traktātu ‘‘Par cilvēka vērtību’’. Tas tiek uzskatīts par renesanses ideju manifestu, kas pievēršas cilvēka spējām un attīstībai. Saksofonu kvartets skaņdarbā simbolizē nepieradinātu zemes enerģiju, bet kora aleatoriskie un deklamatoriskie dziedājumi pārstāv pārlaicīgumu un attālinātību.