Grammy Awards ICMA Gramophone Awards Lielā Mūzikas Balva
Izvēlne Aizvērt

Ieraksti

Daba un dvēsele | Nature and the Soul

2017 ℗ © LMIC, Skani, Latvijas Koncerti

"Dūkņu sils", "Senatne", "Rūķīši un mežavecis", "Biķeris miroņu salā", "Saules svētki"... visi brīnišķīgie albumā iekļautie darbi, katrs ar savu stāstu, savu īpašo raksturu kopā veido tādas kā mīļas bērnības mājas, kurās laiku pa laikam jāatgriežas. Droši vien lielākā daļa Latvijas kordiriģentu ir uzaugusi ar šīm dziesmām, kuru tēlu pasaule, skaņas un krāsas ir dziļi iekodētas mūsu apziņā, iespējams, daudz lielākā mērā, kā to racionāli apzināmies. Ziemeļnieciski skopā daba, kas vasaras pilnbriedā uzplaukst fantastiskā bagātībā un "cilvēka dvēseles dažādie saviļņojumi", kā savas intereses mūzikā reiz raksturojis Emīls Dārziņš - šīs divas tēmas, to mijiedarbes smalkumi un no tām izaugušie tēli, manuprāt, ir galvenais mūsu kora mūzikā. Man ir ļoti svarīgi izjust kā šo dziesmu brīnumainā pasaule mūsu apziņā un iztēlē uzmirdz atkal no jauna tad, kad dzīve visapkārt mainās un individuālā pieredze ir apmetusi atkal jaunu loku. Ir svarīgi atgriezties mājās, lai sastaptu sevi. Pie šī albuma sagatavašanas strādājot esmu juties kā rakstot mīlestibas vēstuli. Daudz laimes dzimšanas dienā, mīļā Latvija.

diriģents Kaspars Putniņš

Martin Cullingford | Gramophone | 01.10.2017
“Šis patiešām ir patiesi skaists latviešu kormūzikas albums, kur dziedātāji ir absolūti savienojušis ar savām muzikālajām un kultūras saknēm. ... Šī ir Latvijas kormūzikas kolekcija, kas tapusi par godu Latvijas neatkarības simtgadei. Patiesībā latviešu kori ir kaut kas patiešām neparasts: viņi dzied tā, it kā no dziedāšanas būtu atkarīga viņu dzīvība, un tad, kad viņi dzied latviešu mūziku, automātiski daudz vairāk izceļas dziedātāju saikne ar dzimto valodu. Latviešu kora dziedājumā saklausāma gan ziemeļu skaidrība, gan slāvu dziļums, un tajā ir arī kaut kas tāds, ko es varētu nosaukt par poētikas izjūtu, instinktīvām zināšanām par to, kādam jābūt frāzējumam. Tas šajā diskā šķiet skaisti un saviļņojoši. Visi pieci komponisti, kuru mūzika ir ierakstīta šajā albumā, ir izcili, taču mani visvairāk aizkustināja Dārziņa mūzika un Jāņa Zālīša brīnišķīgā, satraucošā kompozīcija “Biķeris miroņu salā”. Jebkurā gadījumā, šis albums ir Latvijas kormūzikas svētki, kurus nedrīkst palaist garām. Kā raksta Putniņš: “Daudz laimes, mīļā Latvija!””

Rob Barnett | MusicWeb International | 30.08.2017
"Maiga un aizkustinoši izdziedāta mūzika, kas iepazīstina ne-latviešu klausītājus ar patiesu mūzikas baudījumu."

Richard Fairman | The Financial Times | 10.09.2017
“Dzīvību dodošie saules stari ir sasalušās ziemeļu dabas mūžīgs poēzijas tēls. Emiļa Melngaiļa skaņdarba “Daba un dvēsele”, no kuras aizgūts arī albuma nosaukums, mūzika ir sakņota reģiona folklorā, kura liek par sevi manīt. Gaidot Latvijas simtgadi 2018. gadā, Latvijas Radio koris un tā vadītājs Kaspars Putniņš izvēlējušies izcelt piecu 20. gadsimta sākuma latviešu komponistu darbus. Mūzika lielākoties ir vienkārša, kora balādes izskan izteiksmīgi akcentētā valodā. Un kora dziedājums, kā vienmēr, ir izcils.”

LMIC/SKANI Latvijas Simtgades sērija

Latvijas Radio koris
diriģents | Kaspars Putniņš