Grammy Awards ICMA Gramophone Awards Lielā Mūzikas Balva
Izvēlne Aizvērt

Ieraksti

RAMONS UMETS | GAISMA

ONDINE 2021

RAMONS UMETS (Ramon Humet) (1968)

Llum | Gaisma (2013–16) 50:26

1 Tanca els ulls | Aizver acis 7:04

2 Camina endins | Ej iekšup 7:03

3 Baixa al cim de l’Ànima | Nolaišanās uz dvēseles virsotni 6:00

4 Pedra nua | Kailais akmens 3:10

5 Pau al Cor | Mierpilnā sirds 10:46

6 Engrunes de Llum | Gaismas kripatas 11:28

7 Al·leluia | Aleluja 4:48

 

Solisti:

Agnese Pauniņa, soprāns (1, 5, 6); 

Dace Strautmane un Santa Kokina, alti (3); 

Inga Žilinska un Ilze Konovalova, alti (6); 

Kārlis Rūtentāls, tenors(6);

Pēteris Vaickovskis, baritons (6)

LATVIJAS RADIO KORIS

Diriģents SIGVARDS KĻAVA

Arhitekts - zeltkalis

Vienmēr esmu apbrīnojis, pat apskaudis Ramona Umeta spēju pāriet no detaļas uz milzu struktūru. Vai arī no milzu struktūras uz detaļu, ja vēlaties… laikos, kad sasteigti un milzu daudzumos ražoti darbi ir sastopami vairāk nekā jebkad agrāk un kad komponisti izmanto elektroniskus palīgrīkus un mūzikas rediģēšanas programmas, Umets tiecas apstāties, pārdomāt, meditēt un kā zeltkalis mīl katru mazāko detaļu tajā, ko raksta. Šis rūpīgums un materiāla attīrīšana ieplūst arī dižākās formās, milzu struktūrās, un tad šis zeltkalis kļūst par arhitektu. Visos viņa darbos jūtama viņa nopietnā nodošanās muzikālajam vēstījumam. Taču tehniskā, metodiskā, prasīgā daļa šeit vēl nebeidzas. Kā visi dižie meistari, Umets caur visu šo uzbur mūziku, kas ir izsmalcināta, iedvesmota, daiļa… Umets apvieno trīs faktorus: detaļas, arhitektūru un mūziku, lai radītu kaut ko absolūti ievelkošu.

Varam iztēloties, ka diža mākslas darba iedzīvināšanai nepieciešamas trīs sastāvdaļas. Es pievienotu vēl ceturto elementu, kas manās acīs piešķir nedaudz cēluma, dzīvīguma un pārpasaulīguma. Ramons Umets ir komponists ar dvēseli un garu. Viņš savās idejās ir pilnīgs: dara to, kam tic; rada to, ko jūt; dzīvo tā, kā rada. Bez izskaistināšanas un mākslīguma. Viņš rada uzticīgi savai būtībai. Visos šajā ierakstā rodamajos darbos ir šie četri elementi. Tieši Umeta kormūzikā atrodams šis ceturtais elements - dzīvais garīgums. Savās kamermūzikas un orķestra mūzikas kompozīcijās Umets satriecoši demonstrē savas komponēšanas spējas, bet viņa vokālajos darbos viņš dod sev vaļu, un ar stihisku spēku parādās pārpasaulīgums. Es pat atļautos teikt, ka viņa pievēršanās vokālajai un koru mūzikai pēc instrumentālu darbu komponēšanas ir viņa mūziku pavērsusi misticisma virzienā. Balss - dziesma - ieņem galveno lomu.

Šo burvju dziru, kas mūsdienu komponistu vidū bez šaubām ir unikāla, vēl pastiprina Latvijas Radio Kora nepārspējamā interpretācija Sigvarda Kļavas vadībā.

Ļausim, lai šī dižā mākslas darba pilnīgums mūs aizrauj sev līdzi, un mēs tajā atradīsim balsi, kas mūs uzrunā no sirds uz sirdi.

-Bernats Vivankoss (Bernat Vivancos)

Rupit, 2021. gada 25. marts