Grammy Awards ICMA Gramophone Awards Lielā Mūzikas Balva
Izvēlne Aizvērt

Ieraksti

JURIS KARLSONS | OREMUS

ONDINE

Latvijas Radio koris

Sinfonietta Rīga

Diriģents Sigvards Kļava

Juris Karlsons

Oremus...

Adoratio

Le lagrime dell'anima

Ora pro nobis

Sinfonietta Rīga (2-5)

Vestards Šimkus, klavieres (6)

Solisti: Agnese Pauniņa, soprāns (1, 7) Agate Pooka, soprāns (2-5), Ieva Ezeriete, soprāns (6), Pēteris Vaickovskis, baritons (2-5)

 

Juris Karlsons (1948) ir viens no slavenākajiem mūsdienu latviešu komponistiem. Latvijas Radio koris mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā šajā albumā iekļāvuši Karlsona kora skaņdarbus. Šie darbi ir dziļi garīgi un ar spēcīgu vēstījumu.

Kora skaņdarbu “Oremus” komponists 2018. gadā radīja Latvijas Radio korim. Tas tika pirmatskaņos Linkolna Centra White Light festivāla ietvaros. Nav šaubu, ka, šo darbu rakstot, Karlsons prātā turēja tieši šī kora skanējumu un vokālās spējas. Albuma izvēstākais darbs ir “Adoratio” - vairāk nekā 30 minūšu ilgs viendaļīgs simfonisks  darbs korim un orķestrim. Neskatoties uz darba monolīto struktūru, šo dramatikas piepildīto kompozīciju var gluži kā simfoniju sadalīt dažādos muzikālos nodalījumos. Kompozīcijas “Le lagrime dell’anima” (2013) klavierēm un korim pamatā ir komponista rakstīta divrinde; mākslinieks to apraksta šādi: "Šeit ir tikai septiņas vienkāršas notis, kas piedzimst vienā skaistā vasaras vakarā, kad skaties saulrietā. Lēnām iedegas zvaigznes, – viena, tad vēl kāda. Tu gaidi, kad būs nākamā. Septiņas skaņas kā zvaigznes pakāpeniski dzimst zem pianista pirkstiem, kaut kur klusumā tās parādās kora intonācijās, un, kopīgi attīstības ceļu ejot – savijas melodiskā līnijā." Albuma noslēdzošais skaņdarbs “Ora pro nobis” (2019) ir veltījums Jaunavai Marijai, kas balstīts uz agrāka skaņdarba un rakstīts Sigvardam Kļavam.